Helicobacter pylori

Helicobacter pylori – bakteria odpowiedzialna za nowotwór, o której obecności możesz nie wiedzieć

helicobacter
Szacuje się, że ponad 80% dorosłych Polaków jest zakażonych bakterią helicobacter pylori. Nie u wszystkich jej obecność prowadzi do przykrych objawów.

Naukowcy ciągle badają czynniki, które mają wpływ na przekształcenie wszechobecnej bakterii w groźnego wroga, odpowiedzialnego za przypadki zachorowań na wrzody żołądka czy nowotwory.

Pytaniem otwartym pozostaje ciągle: jak to się dzieje, że jedni chorują, a inne osoby przez lata żyją z helicobacter pylori, nawet o tym nie wiedząc? Po drugie – w jaki sposób dochodzi do zakażenia, bo również tutaj są niejasności. I trzecia kwestia – jak leczyć osoby zarażone helicobacter pylori, skoro bakteria staje się coraz odporniejsza na antybiotyki (podobnie ma się sytuacja z grzybami candida lub Staphylococcus aureus)? Czy istnieje alternatywa? Jeśli tak, to jak wygląda  skuteczność pozostałych metod?

Nagroda Nobla za bakterie

Odkrycie w 1982 roku helicobacter pylori przyniosło przełom. To było wielkie wydarzenie. Bakterię po raz pierwszy opisali Barry J. Marshall i J. Robin Warren, naukowcy, który otrzymali w 2005 roku za to osiągnięcie nagrodę Nobla.

Po odkryciu helicobacter pylori wiele stało się jasne. Okazało się, że w ten sposób znana stała się przyczyna rozwijania się choroby wrzodowej, jednak nadal nieustalone są szczegóły tego procesu.

Mimo wielu niewiadomych, odkrycie helicobacter pylori pozwoliło poprawić jakość leczenia osób dotkniętych zmianami w obrębie śluzówki układu pokarmowego.

Helicobacter pylori, czyli co?

Rak żołądka 

Helikobakter to bakteria gram-ujemna, która uderza w funkcjonowanie układu pokarmowego. Jej obecność wiąże się z wystąpieniem stanów zapalnych, a te w odpowiednim momencie nieusunięte prowadzą niestety do poważniejszych problemów, zwłaszcza chorób nowotworowych.

Helicobacter pylori to główna przyczyna raka żołądka. I już ten fakt motywuje, by wytoczyć działa, próbując się z nią rozprawić. Zwłaszcza jeśli zakażenie wiąże się z obecnością przykrych objawów. Jakich?

Helicobacter pylori objawy

Zakażenie helicobacter pylori może przebiegać bezobjawowo. Taki przebieg obserwuje się u 80-85% zakażonych osób. Lekarze mówią wtedy o łagodnym zapaleniu błony śluzowej żołądka, które można wykryć podczas badania mikroskopowego.

Szacuje się, że u około 10-20 procent zakażonych pojawiają się konkretne sygnały obecności bakterii helicobacter pylori. Są nimi bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia, biegunka, gorsze samopoczucie, gorączka, nudności i dyskomfort. Objawy te szybko ustępują, co niestety nie oznacza, że kończy się problem z zakażeniem.

Inwazja bakterii łączy się z wystąpieniem stanu zapalnego i prowadzi do owrzodzeń, a także zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka, zwłaszcza u osób genetycznie obciążonych tymi chorobami.

Jak dochodzi do zakażenia?

Zakażenie helicobacter następuje zazwyczaj w dzieciństwie, 1/3 badanych zaraża się przed ukończeniem 18 roku życia. Im bardziej zaawansowany wiek, tym istnieje większe prawdopodobieństwo, że człowiek jest nosicielem bakterii. Często nie ma jednak o tym bladego pojęcia…

Ponadto nie warto ignorować faktu istnienia kontrowersji i odmiennych opinii dotyczących tego, w jaki sposób dochodzi do zakażenia.

Przyjmuje się, że najczęściej przyczyną jest jedzenie ze wspólnych naczyń, picie z tego samego kubka. Trwają dyskusje, czy można zarazić się przez pocałunek, seks analny lub oralny. Naukowcy ustalili, że bakteria bytuje w płytce nazębnej i w kale, dlatego teoretycznie istnieje spore ryzyko jej przeniesienia podczas kontaktów intymnych.

Bakterie posiadają rzęski, dzięki którym sprawnie się poruszają i są w stanie dotrzeć do nabłonka żołądka. Specjalny enzym ureaza pozwala bakteriom rozłożyć mocznik w amoniak, dzięki czemu kwaśne środowisko żołądka staje się bardziej znośnym i bakteria może w nim bytować. Toksyny wytwarzane przez bakterie sprawiają, że w organizmie powstaje stan zapalny, który otwiera wrota do rozwoju wielu chorób.

Niestety układ immunologiczny zakażonego człowieka staje się bezbronny. Stara się walczyć z bakterią, ale bez skutku. Istnieją badania, które, potwierdzają, że helicobacter pylori blokuje odpowiedzi odpornościowe. Przez co system obronny nie jest w stanie skutecznie walczyć z intruzem.

Helicobacter pylori – jak zdiagnozować chorobę?

Helicobacter pylori można zdiagnozować na kilka sposobów. Przede wszystkim bakterie stwierdza się po pobraniu i zbadaniu wycinka z żołądka. Jest to dość inwazyjna metoda, ale uważana za najlepszą, bo najbardziej wiarygodną.

Inna metoda to test oddechowy z mocznikiem znakowany radioaktywnym węglem. Można również oznaczyć poziom bakterii w kale lub wykonać testy serologiczne krwi.

Jak leczy się helicobacter pylori?

Dotąd uważano, że najskuteczniejsza jest walka z bakterią przy użyciu antybiotyków (klarytromycyna i amoksycylina). Coraz częściej obserwuje się jednak uodpornienie helicobacter pylori na ich działanie. Szacuje się, że leczenie antybiotykami nie jest skuteczne już u 35% osób, a liczby te ciągle rosną, motywując naukowców do poszukiwania innych metod. Przyczyny braku skuteczności silnych leków upatruje się także w tym, że antybiotyki stosuje się nierozważnie, często bez wyraźnych wskazań.

Czy istnieją inne sposoby usuwania bakterii?

Tak, do leczenia osób z helikobakter zaleca się inhibitory pompy protonowej, które zmniejszają produkcję kwasu żołądkowego.

Ponadto na całym świecie docenia się również naturalne i bardzo skuteczne składniki, które mają udowodnioną skuteczność. Natura ma gotowe rozwiązanie na wiele poważnych problemów zdrowotnych. Coraz więcej ośrodków badawczych testuje ich znaczenie i wpływ na organizm zakażonego człowieka.

Pomocna staje się także odpowiednia dieta, która zakłada systematyczne jedzenie, niedopuszczenie do uczucia głodu, jak również przejedzenia. Wszystko po to, by kontrolować produkcję drażniącego zainfekowany żołądek kwasu solnego.

Co zatem jeść przy zakażeniu helicobater pylori?

Najlepiej wybierać dania gotowane, pieczone i duszone, unikając podsmażania, dbając o to, by pić co najmniej 2 litry między posiłkami. Nie zaleca się spożywać płynów w trakcie posiłków, godzinę przed jedzeniem i godzinę po nim. Niewskazane są również tłuste dania, wysokowęglowodanowe (słodycze), a także mocna herbata, kawa i napoje alkoholowe.

Nie bez znaczenie jest zdrowy, spokojny styl życia. Umiejętne radzenie sobie ze stresem, praktykowanie metod usuwania wewnętrznych napięć pozwala nieco osłabić przewagę bakterii i poprawić jakość życia. Zachowanie w życiu harmonii i znalezienie spokoju wzmacnia organizm i ma korzystny wpływ na działanie układu odporności.

Istnieją badania, które udowodniają, że spożywanie probiotyków pozwala zmniejszać helicobacter pylori. Korzystnie wpływa na stan jelit, jak również zmniejsza pojawiające się stany zapalne. Wykazano, że probiotyki z jednej strony stabilizują ekosystem mikrobiontów przewodu pokarmowego, z drugiej mogą wpływać bezpośrednio na Helicobacter pylori, zmniejszając ich inwazyjność i podnosząc skuteczność standardowego leczenia. Nadal jednak potrzebne są badania, które dadzą odpowiedź na pytanie, które szczepy bakterii są najlepsze w walce z bakterią, jaki okres suplementacji i dawka przynosi najlepsze efekty lecznicze.

strzalka

Baner2-Paraprotex

Bibliografia:

http://www.cdd.com.au/pages/disease_info/heliobacter_pylori.html

http://www.webmd.com/digestive-disorders/h-pylori-helicobacter-pylori

http://www.cedars-sinai.edu/Patients/Health-Conditions/Ulcers.aspx

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1539101/

http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/h-pylori-fact-sheet

http://www.zywnoscdlazdrowia.pl/04/zakazenie.html

Facebook Comments