Czy wiesz, jak poradzić sobie z tasiemcem?

  • tapeworm

Tasiemiec to płaski pasożyt, składający się z segmentów i żyjący w jelitach wielu zwierząt. Larwy tasiemca znajdują się na trawie oraz w zanieczyszczonej wodzie, a bydło zaraża się nim podczas jedzenia.

Następnie człowiek zjadający niedogotowane mięso zaraża się tasiemcem i w ludzkim ciele odbywa się następny etap rozwoju pasożyta. Zakażenie tasiemcami u człowieka może dawać zarówno delikatne objawy, jak i być zagrożeniem dla życia – zależy to od stopnia rozwoju choroby. Z tego powodu, warto jak najwcześniej rozpoznać objawy zakażenia tasiemcem, by móc zareagować i wyleczyć siebie i swoją rodzinę.

Przyczyny tasiemczycy

Obecnie wiemy o 6 typach tasiemców, które mogą bytować u człowieka. Są to między innymi Taenia saginata (tasiemiec nieuzbrojony), Taenia solium (bytujący w wieprzowinie) oraz Diphyllobothirum latum (bruzdogłowiec szeroki).

Tasiemce mają skomplikowany cykl rozwojowy, który zaczyna się od jaja, z którego wykluwa się larwa. Następnie przeobraża się ona w tasiemca, zdolnego do rozwoju. Larwy tasiemca bytują w mięśniach gospodarza, dlatego do zakażenia dochodzi przede wszystkim wtedy, gdy jemy surowe lub niedogotowane mięso zakażonych zwierząt.

Możliwe jest także zakażenie tasiemcem nieuzbrojonym, przez zjedzenie mięsa przygotowanego przez zakażoną osobę. Larwy pozostają na brudnych rękach i mogą przyczepiać się do każdej powierzchni, którą dotknie nosiciel. Dodatkowo w ten sposób zmienia się cykl życiowy pasożyta, bo wczesnym nosicielem nie jest świnia, a człowiek.

Jakie są objawy zakażenia tasiemcem?

Objawy tasiemczycy są różnorodne i składają się na nie między innymi:

  • Mdłości

  • Osłabienie

  • Biegunka

  • Bóle brzucha

  • Głód lub utrata apetytu

  • Zmęczenie

  • Zmniejszenie wagi ciała

  • Niedobór witamin i minerałów

Te objawy trudno jest skojarzyć bezpośrednio z tasiemczycą, a znacznie częściej wykrywa się ją w inny sposób. Najważniejszym objawem tasiemczycy są segmenty pasożyta, które znajdują się w kale.

W rzadkich przypadkach, tasiemiec może prowadzić do poważnych komplikacji, takich, jak zatkanie jelit. Gdy zarazisz się przez zjedzenie pokarmu zakażonego larwami tasiemca, sytuacja jest jeszcze poważniejsza. Larwy mogą migrować do innych części organizmu i niszczyć wątrobę i serce, a także uszkadzać mózg i serce. W skrajnych przypadkach, zakażenie tasiemcem może być groźne dla życia.

Jak pozbyć się tasiemca?

Jeśli podejrzewasz, że dotknęła Cię tasiemczyca, w pierwszej kolejności skontaktuj się z lekarzem. Diagnoza tej choroby, wymaga pobrania próbki stolca, by lekarz mógł ocenić, jakim tasiemcem zostałeś zaatakowany.

W wielu przypadkach nawet kilkukrotne badanie kału nie pozwala jednoznacznie stwierdzić, czy chorujemy na tasiemca. Lekarz może zlecić także wykonanie testu krwi. Dzięki temu uda się ocenić, czy chorujemy na tę chorobę, czy też nie. Jeśli zakażenie tasiemcem jest bardzo poważne, konieczne może być wykonanie tomografii rezonansu magnetycznego, które pozwolą ocenić zniszczenia, dokonane przez tasiemca.

Rodzaj leczenia zależy od tego, jakim pasożytem jesteś zarażony. Lekarz zaleca zwykle stosowanie preparatów doustnych,

które osłabiają lub zabijają tasiemca. Następnie są one wchłaniane przez układ pokarmowy lub przechodzą przez organizm wraz z ruchami jelit. Jeśli zakażenie było na dużą skale, może dojść do skurczów jelit. Po około 3 miesiącach od zakończenia leczenia, lekarz zwykle proponuje powtórzenie badania stolca. Jeśli tasiemce występują jedynie w jelitach, leczenie daje pozytywne rezultaty u około 95% osób.

W poważnych zakażeniach tasiemcami, konieczne jest stosowanie kilku leków.

Zapobieganie zakażeniom tasiemcami u ludzi

W dzisiejszych czasach, zakażenie tasiemcami jest znacznie rzadsze niż kiedyś, z powodu znacznie lepszych metod hodowli zwierząt oraz przygotowywania jedzenia. W zmniejszeniu ryzyka zachorowania na tasiemczycę, pomagają także podstawowe zalecenia dotyczące higieny, jak częste mycie rąk i produktów spożywczych.

Unikaj jedzenia surowego mięsa i ryb

Mięso powinno być podgrzane do przynajmniej 60 stopni Celsjusza w swoim wnętrzu. Następnie warto je odstawić przynajmniej 3 minuty i dopiero potem zjeść lub kroić. Ryzyko zakażenia tasiemcem przez jedzenie mięsa drobiowego, jest znacznie mniejsza, ponieważ zawsze jemy je dokładnie usmażone.

Inną metodą na pozbycie się tasiemców, jest zamrożenie mięsa do temperatury -20 stopni, na przynajmniej 24 godziny. Dzięki temu, zniszczone zostają ich jaja.

Na szczególne ryzyko zakażenia tasiemcami narażamy się podróżując do krajów rozwijających się. Należy tam zwrócić uwagę na to, jaką wodę pijemy, oraz unikać potraw z surowym mięsem. Konieczne jest także dokładne mycie owoców i warzyw.

Przed jedzeniem należy umyć ręce za pomocą gorącej wody.

Kategorie

Dodaj komentarz