Kandydoza – Jak powinna wyglądać dieta przeciwgrzybicza przy leczeniu drożdżycy?
Candida albicans to wirus, który uaktywnia się w dogodnych dla siebie warunkach. Przy tym rodzaju zakażenia bardzo ważne jest przestrzeganie odpowiedniej diety, która wykluczy składniki sprzyjające rozwoju tego grzyba. Nosząc się z myślą pozbycia się drożdżaka musisz być przygotowany na poważne i długotrwałe zmiany w trybie życia i sposobie odżywiania się.
Co jest tak naprawdę ważne przy leczeniu kandydozy?
Trzeba wziąć pod uwagę kilka ważnych czynników, które są odpowiedzialne za rozwijanie grzybicy w organizmie m.in. stan układu immunologicznego. To jeden z decydujących czynników wpływających na rozprzestrzenianie się grzyba po organizmie. Atakuje on w momencie kiedy odporność organizmu jest osłabiona w wyniku: stresu, zanieczyszczenia powietrza, osłabienia mikroflory bakteryjnej jelit (zaleca się gruntowne oczyszczanie jelit co pół roku, lub przynajmniej 1 raz w roku), przyjmowania leków hormonalnych, antybiotyków.
Wszelkie wyniki i badania wskazują, że ten rodzaj grzyba rozwija się znacznie częściej u kobiet niż u mężczyzn. Dzieje się tak, dlatego, że mężczyznom nie towarzyszy cykl hormonalny, który sprzyja rozwojowi zakażenia.
Oprócz odbudowy flory bakteryjnej jelit, gdzie znajduje się ponad ¾ komórek odpornościowych należy zadbać o właściwą dietę przeciwgrzybiczną bez tego nie zdołamy całkowicie pozbyć się kandydozy.
Po pierwsze należy zwalczać grzyba bezpośrednio przy pomocy roślin, diety bogatej w składniki, które wykazują właściwości odgrzybiające organizm. Posłużyć nam mogą w tym coraz częściej stosowane naturalne suplementy diety, które nie wywołują żadnych skutków ubocznych, a co najważniejsze nie podrażniają odporności organizmu, co w tym przypadku jest kluczowe.
Dowiedz się więcej na temat kuracji zwalczającej drożdżaki >>
Po drugie, należy odstawić wszystkie produkty spożywcze na bazie drożdży, pleśni, oraz warzywa i owoce zagrożone pleśnią. Do tego należy dołączyć produkty zbożowe powstające z białej mąki: pieczywo (biały chleb, bulki, drożdżówki), makaron oraz sosy z białej mąki, i takie, które zawierają duże ilości cukru: wszelkiego rodzaju słodycze (ciasta, ciasteczka, herbatniki, czekolada), owoce zawierające duże ilości cukrów, soki owocowe, kolorowe napoje. W czasie tej diety powstrzymaj się od spożywania alkoholu, które są wytwarzane na bazie fermentacji np. piwo, wino, szampan. Produkowane są one na bazie drożdży.
Do tej listy produktów zakazanych należy również dorzucić (wg książki Dr med. Harold H. Markus, Hans Finck „Drożdżyca, Candida atakuje”): produkty zawierające ocet, konserwy, potrawy odgrzewane, produkty do których dodaje się drożdże. Dla przykładu:
- Ciasta w proszku, desery gotowe lub z puszki, gotowe dresingi do sałatek, grzyby, kandyzowane owoce, keczup, kwaśna śmietana, majonez, melony, moszcz, musztarda, pączki, produkty sojowe, produkty zawierające słód, produkty zbożowe przetwarzane (np. płatki kukurydziane), sery (większość gatunków), suszone przyprawy,
To wszystko należy wykreślić ze swojej diety jeśli myślimy o skutecznym pozbyciu się kandydozy, a wraz z nią znikną objawy, które nie pozwalają nam na co dzień normalnie funkcjonować. Choroba ta jest niezwykle trudna do wyleczenia, dlatego od samego początku trzeba być niezwykle zdyscyplinowanym i trzymać się ustalonych reguł.
Niezwykle ważne jest również pilnowanie dziennej dawki węglowodanów, która nie powinna przekraczać 100 gramów.
Kiedy będziesz wiedział, że kuracja pomogła Ci pozbyć się drożdżycy?
Aby mieć pewność, że leczenie przynosi oczekiwane rezultaty należy obserwować organizm i zwrócić szczególną uwagę na to czy objawy zaczynają ustępować. Zewnętrzną oznaką zdrowienia jest zanik objawów alergicznych. Skuteczną metodą na skontrolowanie postępu kuracji jest przeprowadzenie badań immunologicznych.
Taka dieta powinna być przestrzegana zazwyczaj od 3 do 6 miesięcy, przy czym należy pamiętać o tym, żeby wspomóc organizm produktami pochodzenia naturalnego, które pozwolą na zniszczenie grzybicy i usuną jego pozostałości z organizmu. W tym samym czasie trzeba zadbać o odbudowę odporności organizmu przyjmując naturalne probiotyki, dodając do tego jeszcze naturalną witaminę C.