Helicobacter pylori

Helicobacter pylori – bakteria odpowiedzialna za nowotwór, o której obecności możesz nie wiedzieć

helicobacter
Szacuje się, że ponad 80% dorosłych Polaków jest zakażonych bakterią helicobacter pylori. Nie u wszystkich jej obecność prowadzi do przykrych objawów.

Naukowcy ciągle badają czynniki, które mają wpływ na przekształcenie wszechobecnej bakterii w groźnego wroga, odpowiedzialnego za przypadki zachorowań na wrzody żołądka czy nowotwory.

Pytaniem otwartym pozostaje ciągle: jak to się dzieje, że jedni chorują, a inne osoby przez lata żyją z helicobacter pylori, nawet o tym nie wiedząc? Po drugie – w jaki sposób dochodzi do zakażenia, bo również tutaj są niejasności. I trzecia kwestia – jak leczyć osoby zarażone helicobacter pylori, skoro bakteria staje się coraz odporniejsza na antybiotyki (podobnie ma się sytuacja z grzybami candida lub Staphylococcus aureus)? Czy istnieje alternatywa? Jeśli tak, to jak wygląda  skuteczność pozostałych metod?

Nagroda Nobla za bakterie

Odkrycie w 1982 roku helicobacter pylori przyniosło przełom. To było wielkie wydarzenie. Bakterię po raz pierwszy opisali Barry J. Marshall i J. Robin Warren, naukowcy, który otrzymali w 2005 roku za to osiągnięcie nagrodę Nobla.

Po odkryciu helicobacter pylori wiele stało się jasne. Okazało się, że w ten sposób znana stała się przyczyna rozwijania się choroby wrzodowej, jednak nadal nieustalone są szczegóły tego procesu.

Mimo wielu niewiadomych, odkrycie helicobacter pylori pozwoliło poprawić jakość leczenia osób dotkniętych zmianami w obrębie śluzówki układu pokarmowego.

Helicobacter pylori, czyli co?

Rak żołądka 

Helikobakter to bakteria gram-ujemna, która uderza w funkcjonowanie układu pokarmowego. Jej obecność wiąże się z wystąpieniem stanów zapalnych, a te w odpowiednim momencie nieusunięte prowadzą niestety do poważniejszych problemów, zwłaszcza chorób nowotworowych.

Helicobacter pylori to główna przyczyna raka żołądka. I już ten fakt motywuje, by wytoczyć działa, próbując się z nią rozprawić. Zwłaszcza jeśli zakażenie wiąże się z obecnością przykrych objawów. Jakich?

Nieleczone zakażenie bakterią Helicobacter pylori może prowadzić do następujących  dolegliwości :

  • choroba wrzodowa żołądka – inaczej wrzody żołądka – większość chorych na tą chorobę jest nosicielami H.Pylori,
  • zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy,
  • choroba wrzodowa dwunastnicy,
  • rak żołądka – u około 0,1% zakażonych,
  • choroba Menetriera – zapalenie żołądka przebiegające z przerostem błony śluzowej.

Helicobacter pylori objawy

Zakażenie helicobacter pylori może przebiegać bezobjawowo. Taki przebieg obserwuje się u 80-85% zakażonych osób. Lekarze mówią wtedy o łagodnym zapaleniu błony śluzowej żołądka, które można wykryć podczas badania mikroskopowego.

Szacuje się, że u około 10-20 procent zakażonych pojawiają się konkretne sygnały obecności bakterii helicobacter pylori. Są nimi

  • bóle brzucha,
  • niestrawność,
  • wzdęcia,
  • biegunka,
  • gorsze samopoczucie,
  • gorączka,
  • nudności i dyskomfort.
  • niedożywienie organizmu jeśli chodzi o witaminy – bakteria może utrudniać ich wchłanianie
  • utrata masy ciała, często związana z utratą apetytu i złym samopoczuciem

Objawy te czasami szybko ustępują, co niestety nie oznacza, że kończy się problem z zakażeniem.

Inwazja bakterii łączy się z wystąpieniem stanu zapalnego i prowadzi do owrzodzeń, a także zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka, zwłaszcza u osób genetycznie obciążonych tymi chorobami.

Jak dochodzi do zakażenia?

Zakażenie helicobacter następuje zazwyczaj w dzieciństwie, 1/3 badanych zaraża się przed ukończeniem 18 roku życia. Im bardziej zaawansowany wiek, tym istnieje większe prawdopodobieństwo, że człowiek jest nosicielem bakterii. Często nie ma jednak o tym bladego pojęcia…

Ponadto nie warto ignorować faktu istnienia kontrowersji i odmiennych opinii dotyczących tego, w jaki sposób dochodzi do zakażenia.

Przyjmuje się, że najczęściej przyczyną jest jedzenie ze wspólnych naczyń, picie z tego samego kubka. Trwają dyskusje, czy można zarazić się przez pocałunek, seks analny lub oralny. Naukowcy ustalili, że bakteria bytuje w płytce nazębnej i w kale, dlatego teoretycznie istnieje spore ryzyko jej przeniesienia podczas kontaktów intymnych.

Bakterie posiadają rzęski, dzięki którym sprawnie się poruszają i są w stanie dotrzeć do nabłonka żołądka. Specjalny enzym ureaza pozwala bakteriom rozłożyć mocznik w amoniak, dzięki czemu kwaśne środowisko żołądka staje się bardziej znośnym i bakteria może w nim bytować. Toksyny wytwarzane przez bakterie sprawiają, że w organizmie powstaje stan zapalny, który otwiera wrota do rozwoju wielu chorób.

Niestety układ immunologiczny zakażonego człowieka staje się bezbronny. Stara się walczyć z bakterią, ale bez skutku. Istnieją badania, które, potwierdzają, że helicobacter pylori blokuje odpowiedzi odpornościowe. Przez co system obronny nie jest w stanie skutecznie walczyć z intruzem.

Helicobacter pylori – jak zdiagnozować chorobę?

Helicobacter pylori można zdiagnozować na kilka sposobów. Przede wszystkim bakterie stwierdza się po pobraniu i zbadaniu wycinka z żołądka. Jest to dość inwazyjna metoda, ale uważana za najlepszą, bo najbardziej wiarygodną.

Inna metoda to test oddechowy z mocznikiem znakowany radioaktywnym węglem. Można również oznaczyć poziom bakterii w kale lub wykonać testy serologiczne krwi.

Jak leczy się helicobacter pylori?

Dotąd uważano, że najskuteczniejsza jest walka z bakterią przy użyciu antybiotyków (klarytromycyna i amoksycylina). Coraz częściej obserwuje się jednak uodpornienie helicobacter pylori na ich działanie. Szacuje się, że leczenie antybiotykami nie jest skuteczne już u 35% osób, a liczby te ciągle rosną, motywując naukowców do poszukiwania innych metod. Przyczyny braku skuteczności silnych leków upatruje się także w tym, że antybiotyki stosuje się nierozważnie, często bez wyraźnych wskazań. Drugą sprawą jest fakt, że antybiotyki jedno leczą a drugie psują. Mamy na myśli tutaj odporność organizmu. Kuracja antybiotykami zostawia organizm w opłakanym stanie, który po odstawieniu antybiotykami nie jest w stanie samemu bronić się z pozostałościami szkodliwych bakterii . Tym samy namnażają się one bardzo szybko i sytuacja wraca do punktu wyjścia.  

Czy istnieją inne sposoby usuwania bakterii?

Tak, do leczenia osób z helikobakter zaleca się inhibitory pompy protonowej, które zmniejszają produkcję kwasu żołądkowego.

Ponadto na całym świecie docenia się również naturalne i bardzo skuteczne składniki, które mają udowodnioną skuteczność. Natura ma gotowe rozwiązanie na wiele poważnych problemów zdrowotnych. Coraz więcej ośrodków badawczych testuje ich znaczenie i wpływ na organizm zakażonego człowieka.

Pomocna staje się także odpowiednia dieta, która zakłada systematyczne jedzenie, niedopuszczenie do uczucia głodu, jak również przejedzenia. Wszystko po to, by kontrolować produkcję drażniącego zainfekowany żołądek kwasu solnego.

Virbiotic ® w 180 minut zwalcza Helicobacter Pylori – badania laboratoryjne !

W sieci pojawiły się najnowsze badania laboratoryjne, które pokazują, że jest na rynku preparat, który wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne względem Helicobater Pylori.

Po 180 minutach kontaktu H.Pylori z preparatem Virbiotic® ilość koloni baklterii na płytce spada do 0!

Badania preparatu Virbiotic® przeprowadzone były według normy PN-EN 1276:2019-12 w laboratorium Lab-Test w Katowicach. Wniosek z tych badań zamieszczamy poniżej: 

Preparat: VirBiotic ® badany wg PN-EN 1276:2019-12 ( badanie przeprowadzono w warunkach tlenowych )
w warunkach czystych (0,3 g/l albuminy wołowej), w czasie 180 min, w temperaturze 20ºC, wykazuje działanie bakteriobójcze (redukcja 5 log) wobec: Helicobacter pylori DSM 7492 = ATCC 49396 w stężeniu 80% v/v (dla preparatu nierozcieńczonego), w 3 powtórzeniach

Badania preparatu Virbiotic® przeprowadzone były według normy PN-EN 1276:2019-12 w laboratorium Lab-Test w Katowicach. Jak możemy przeczytać w raporcie tych badań : 

Virbiotic helicobacter pylori badanie

Virbiotic helicobacter pylori badanie str 2

Virbiotic helicobacter pylori badanie str 3

 

 

Pełny raport z tego badania oraz inne badania przeprowadzone na tym preparacie znaleźć można na stronie producenta pod adresem: 

https://www.vitacolloids.pl/badania-laboratoryjne

Warto zwrócić uwagę na to, że preparat Virbiotic® został przebadany m.in. w Narodowym Instytucie Leków oraz innych niezależnych laboratoriach pod kątem skuteczności wobec wielu innych bakterii.

Jak rozumieć te wyniki ?

Należy to rozumieć tak, że w bezpośredniej konfrontacji bakteria Helicobacter Pylori poddana działaniu Virbiotic znika po kontakcie wynoszącym około 180 minut . 

Wiadomo, że osoby, które cierpią na dolegliwości związane z występowaniem H.Pylori zapytają tutaj jak najefektywniej skorzystać na tych właściwościach. 

Oczywiście idealnym rozwiązaniem byłoby, gdyby poddać wszystkie bakterie H.Pylori w organizmie pod działanie tego preparatu przez przynajmniej minimum 180 minut. Oczywiście technicznie nie jest to możliwe do wykonania. Możliwe jest jednak stopniowe poddawanie istniejących w organizmie bakterii H.Pylori pod działanie preparatu. Tym samym poziom Helicobacter Pylori powinien stopniowo i systematycznie maleć. Naturalnym w tym przypadku rozwiązaniem jest używanie go wewnętrznie regularnie aż do momentu osiągnięcia oczekiwanych rezultatów czyli pozbycia się z organizmu szkodliwej bakterii.   

UWAGA !  

Musisz wiedzieć, że Virbiotic®, z racji swojego składu nie może zostać oficjalnie zarejestrowany jako coś do spożycia ( podobnie jest w przypadku wielu innych produktów, na przykład ziół czy srebra koloidalnego.

Dlaczego tak jest? W swoim składzie zawiera m.in srebro, które z racji obowiązujących przepisów nie może być stosowane w środkach spożywczych. Więcej na ten temat można poczytać na przykład tutaj – https://www.dobreziola.com/2015/06/srebro-koloidalne-do-picia-czy-tez-nie.html

UWAGA – Virbiotic® ma w swoim składzie niejonowe nano srebro, ale nie jest to wyłącznie srebro koloidalne. Nie należy zatem mylić tego z preparatami srebra dostępnymi na rynku! 

Jak stosować Virbiotic® w przypadku zakażenia Helicobacter? 

Z naszej wiedzy, naturalnym i w pełni bezpiecznym jest stosowanie Virbiotic® wewnętrznie 2 – 3 razy dziennie po 15 – 20 ml. Najlepiej na pusty żołądek.  Pozwoli to na skuteczne niwelowanie istniejących tam kolonii H.Pylori, by z czasem doprowadzić do stanu, w którym poziom ich będzie nieistotny a organizm własną odpornością będzie mógł wprowadzić równowagę. 

Virbiotic® gdzie kupić ?

Jak zawsze w takim wypadku pojawia się pytanie gdzie kupić ten preparat ?

Chcemy poinformować, że naszą misją jest to, żeby opisać problem , znaleźć możliwe jego rozwiązania i przedstawić je naszym czytelnikom. Dlatego informujemy, że nie prowadzimy sprzedaży tego preparatu ni żadnego z innych polecanych na tej stronie.  Można znaleźć na stroni producenta lub innych sklepów internetowych. 

Poniżej w artykule podajemy inne alternatywne metody walki z Helicobacter Pylori oparte na innych preparatach , mniej lub bardziej dostępnych na rynku.

Alternatywne metody walki z Helicobacter pylori

Jeśli nie antybiotyki, to co? Istnieje kilka preparatów które w naturalny sposób pozwalają ograniczyć populację szkodliwych bakterii, bez szkody dla organizmu. Najpopularniejsze i najlepiej przebadane z nich to:

Bizmut

Brzmi groźnie, należy do metali ciężkich, podobnie jak ołów. Na szczęście bizmut nie wchłania się i jest całkowicie nietoksyczny. Substancja ma działanie osłaniające, w kwaśnym środowisku żołądka powstają sole bizmutu chroniące błonę śluzową przed działaniem pepsyny i kwasów. Dzięki temu możliwe jest szybsze wygojenie uszkodzeń. Cytrynian bizmutu powstający w żołądku niszczy bakterię H. pylori. Leki zawierające bizmut zwykle stosuje się przed posiłkiem oraz przed snem.

Olej z oreganoOlejek z oregano

Nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Jego główne składniki aktywne to tymol oraz karwakrol – wykazują one silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest silnym antyutleniaczem. Stosuje się go zarówno w formie kropli (konieczne jest ich rozpuszczanie w neutralnym oleju), jak i kapsułek.  Olejek z oregano znaleźć można w praktycznie w każdym dobrym zielarsko – medycznym sklepie internetowym. Oferta jest bardzo bogata i na pewno każdy łatwo znajdzie sobie coś dla siebie.

Guma mastyksowa a Helicobacter Pylori

To żywica drzew rosnących w Grecji. Jej korzystne działanie na żołądek zauważył już Hipokrates. Istnieją badania które potwierdzają jej przeciwwrzodowe działanie u osób zakażonych H.pylori. Osoby które regularnie żuły mastyks, jako dodatek do antybiotykoterapii, miały większą szansę na wyzdrowienie niż te, które stosowały jedynie tradycyjną terapię. Oferta na ten preparat jest bardzo uboga i w tej chwili niewielu jest producentów, którzy dostarczają produkty  oparte na tej substancji. Szukajcie preparatów z nazwą Mastic Gum.

Probiotyki i prebiotyki a H.Pylori

Probiotyki to dobre bakterie bytujące w układzie pokarmowym, które naturalnie ograniczają populację szkodliwych bakterii. Probiotyki są stosowane także w antybiotykoterapii, w celu zapobiegania jej negatywnym objawom. Na tym nie kończą się działania probiotyków – dodatkowo wydzielają one kwasy tłuszczowe zmniejszające ilość H.pylori przez hamowanie aktywności ureazy. Wydzielają też kwas mlekowy, który hamuje szkodliwych bakterii oraz poprawia stan błony śluzowej żołądka.

Niemowlęta karmione piersią są mniej narażone na zakażenie H. pylori, ponieważ pokarm naturalnie zawiera probiotyki.

Prebiotyki działają podobnie, tyle, że dostarczają substancji wspierających wzrost już istniejącej “dobrej” flory bakteryjnej.

Tutaj zakres preparatów dostępnych na rynku jest ogromny. Większość z czytelników z pewności ma swoje własne przetestowane preparaty.

CzystekCzystek wawrzynowy na H.Pylori

To roślina pochodząca z Grecji, która wydziela substancje zmniejszające stan zapalny żołądka i jelit. Zwalczają one bakterię H. pylori oraz wiele innych. Czystek jest bogaty w antyutleniacze – zawiera ich więcej niż zielona herbata czy czerwone wino. Co więcej, hamuje on nadkwasotę oraz poprawia ukrwienie błony śluzowej, co jest korzystne w przypadku choroby wrzodowej.

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów zawierających czystek, lub sam czystek w postaci herbatki do zaparzania. Każdy znajdzie odpowiedni dla siebie preparat.

 

 

Larrea divaricata

Larrea divaricataRoślina stosowana przez północnoamerykańskich Indian. Zawiera kwas NDGA o silnym działaniu przeciwbakteryjnym. Ma wiele zastosowań – przyśpiesza gojenie ran, hamuje stany zapalne, także w obrębie układu pokarmowego.

 

 

 

 

LukrecjaLukrecja

To nieco zapomniana roślina, która w dawnej medycynie była powszechnie stosowana w przypadku problemów układu pokarmowego. Zawiera flawonoidy osłaniające błonę śluzową żołądka, a także kwas glicyretynowy, substancję o działaniu bakteriobójczym. Lukrecja nie powinna być stosowana przez długi czas, ponieważ może osłabiać układ krwionośny.

Produkty zawierające resweratrol oraz katechiny

Bardziej jako ciekawostka – czerwone wino oraz nalewka z ekstraktem z malin hamują rozwój bakterii H. pylori. Zielona herbata, produkt zawierający katechiny, hamuje mechanizm wydzielania ureazy przez bakterię.

ŻurawinaŻurawina

Od zawsze była stosowana jako preparat antybakteryjny w zakażeniu dróg moczowych, natomiast najnowsze badania wskazują na to, że może pomagać także we wrzodach. Żurawina ogranicza przyklejanie się bakterii H.pylori do błon śluzowych żołądka. Wybierając preparaty z żurawiny musimy koniecznie zwrócić uwagę na to, ile substancji aktywnej zawierają – niektóre soki zawierają jedynie niewielki dodatek naturalnej żurawiny. Lepszym wyborem może być standaryzowany ekstrakt z żurawiny.

Winorośl okrągłolistna

Po łacinie – vitis rotundifolia – to odmiana winorośli występująca w USA, która wyróżnia się dużą zawartością antocyjanów oraz flawonoidów, wspierających walkę z bakteriami. Podobne działanie wykazuje dużo bliższa nam skórka z jabłka.

Laktoferyna

To glikoproteina znajdująca się w mleku, której naturalnym zadaniem jest łączenie się z jonami żelaza. Badania in vivo i in vitro wskazują na to, że laktoferyna ogranicza populację bakterii H.pylori w żołądku. Poprawia także skuteczność antybiotykoterapii, sprawiając, że bakterie są bardziej wrażliwe na działanie antybiotyków. Obecnie można kupić szereg produktów zawierających laktoferynę.

Produkty zawierające polifenole

Silne działanie biologiczne wykazuje imbir oraz kurkuma – zawierają one polifenole zwalczające bakterie H.pylori. Badania wskazują że radzą one sobie także z bakteriami H.pylori które są odporne na antybiotyki.

Substancje aktywne o podobnym działaniu zawiera propolis. Nie wolno zapominać o pozytywnym działaniu na żołądek naturalnych produktów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek extra virgine. Jej gorzkawy smak wynika z zawartości polifenoli.

Co zatem jeść przy zakażeniu helicobater pylori?

Najlepiej wybierać dania gotowane, pieczone i duszone, unikając podsmażania, dbając o to, by pić co najmniej 2 litry między posiłkami. Nie zaleca się spożywać płynów w trakcie posiłków, godzinę przed jedzeniem i godzinę po nim. Niewskazane są również tłuste dania, wysokowęglowodanowe (słodycze), a także mocna herbata, kawa i napoje alkoholowe.

Nie bez znaczenie jest zdrowy, spokojny styl życia. Umiejętne radzenie sobie ze stresem, praktykowanie metod usuwania wewnętrznych napięć pozwala nieco osłabić przewagę bakterii i poprawić jakość życia. Zachowanie w życiu harmonii i znalezienie spokoju wzmacnia organizm i ma korzystny wpływ na działanie układu odporności.

Istnieją badania, które udowodniają, że spożywanie probiotyków pozwala zmniejszać helicobacter pylori. Korzystnie wpływa na stan jelit, jak również zmniejsza pojawiające się stany zapalne. Wykazano, że probiotyki z jednej strony stabilizują ekosystem mikrobiontów przewodu pokarmowego, z drugiej mogą wpływać bezpośrednio na Helicobacter pylori, zmniejszając ich inwazyjność i podnosząc skuteczność standardowego leczenia. Nadal jednak potrzebne są badania, które dadzą odpowiedź na pytanie, które szczepy bakterii są najlepsze w walce z bakterią, jaki okres suplementacji i dawka przynosi najlepsze efekty lecznicze.

Bibliografia:

http://www.cdd.com.au/pages/disease_info/heliobacter_pylori.html

http://www.webmd.com/digestive-disorders/h-pylori-helicobacter-pylori

http://www.cedars-sinai.edu/Patients/Health-Conditions/Ulcers.aspx

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1539101/

http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/h-pylori-fact-sheet

http://www.zywnoscdlazdrowia.pl/04/zakazenie.html

UWAGA:

Cały ten artykuł oraz wszystkie inne wpisy mają charakter ciekawostek i nie stanowią porady medycznej – jeśli coś Ci dolega, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. Zwalcz-pasozyty.pl  nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji w tej witrynie . Zamieszczone treści stanowią tylko subiektywne zdanie autorów.