Włosień kręty

Jak naturalnie leczyć włosień kręty?

Włosień kręty to niezbezpieczny pasożyt. Jak go rozpoznać, zdiagnozować lub uniknąć zakażenia?
Lekarze i badacze, zajmujący się parazytologią, coraz częściej potwierdzają niezbyt optymistyczną prawdę – nawet 80% z nas może mieć problem z pasożytami.

Nieproszeni gości żyją w układzie pokarmowym człowieka, często nie dając żadnych niepokojących objawów lub wysyłając mylące sygnały. I tak osoby, które ciągle jedzą słodycze oraz niespokojnie śpią, mogą nie podejrzewać, że winne często są owsiki czy glista ludzka.

Podobnie jak nie biorą pod uwagę, że ciągła senność, zmęczenie to również nierzadko sprawka nieproszonych gości. Bywa, że konsekwencje są jeszcze poważniejsze – atak niektórych pasożytów to bezpośrednie zagrożenie dla życia. Tak jest w przypadku włośnia krętego (Trichinella spiralis). Szacuje się, że ma go około 3% społeczeństwa.

Zakazić się łatwo…wyleczyć dużo trudniej!

Zakażenie włośniem krętym następuje po zjedzeniu zarażonego mięsa (surowego lub niedogotowanego), najczęściej świni lub dzika. Dlatego tak ważne jest, by jeść mięso od sprawdzonego dostawcy – zbadane oraz posiadające odpowiednie dokumenty. Oszczędzanie na niezbędnych badaniach weterynaryjnych jest pozorne i bardzo ryzykowne.

Niestety larwy włośnia krętego są bardzo trwałe. Gotowanie dużego kawałka mięsa musi trwać co najmniej pół godziny, by larwy wyginęły – niestety gwarancji, że tak się stanie nikt nam nie da. Woda musi zostać zagotowana, bo larwy dobrze znoszą wysoką temperaturę, przeżywają nawet w temperaturze 55 stopni. Poza tym larwy pasożyta nie są wrażliwe na wiele zabiegów: solenie, wędzenie, mrożenie. Dlatego mięsa, w którym zostały stwierdzone larwy najlepiej po prostu nie jeść.

Na szczęście nie można się zarazić włośnicą bezpośrednio od drugiego człowieka.

Włosień kręty – bardzo groźny pasożyt

Włosień to niewielki nicień – samce mierzą około 1,4-1,6 mm, a samice 3-5 mm. Do organizmu człowieka dostaje się zazwyczaj forma larwalna, która jest transportowana do jelita cienkiego i tam wnika do kosmków jelitowych, gdzie po 1-3 dniach osiąga dojrzałość płciową.

Dojrzałe jednostki kopulują, w jelitach dochodzi do zapłodnienia, po którym samce giną, a samice wczepiają się w ścianki jelita, gdzie rodzą 1000-1500 larw. Inne pasożyty rodzą jajeczka, a włośnie od razu wydają larwy, które wraz z krwią dostają się do każdego miejsca w organizmie, dlatego są tak niebezpieczne. Larwy można znaleźć wszędzie – w mięśniach, przeponie, języku, itd.

Objawy zarażenia włośniem krętym

Włosień kręty daje długą listę nieprzyjemnych objawów. W pierwszej fazie zakażenia obserwuje się:

  • gorączkę,
  • nudności,
  • wymioty,
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Na kolejnych etapach, gdy larwy wydostają się z jelita, pojawiają się bóle mięśniowe, bóle głowy, majaczenie, bóle kostne, osłabienie, dreszcze, wysoka gorączka, pocenie się. Można obserwować także obrzęk na powiekach i twarzy, również alergiczne zmiany na skórze.

W ostatniej fazie – ekspansji larw w mięśniach – głównym objawem są bóle mięśni, podobne do bóli reumatycznych. Larwy ukryte w mięśniach człowieka mogą przetrwać nawet 20-40 lat.

Jak rozpoznaje się włośnicę?

Włosień kręty rozpoznaje się po przeprowadzeniu wywiadu oraz wykonaniu badań serologicznych i biopsji larw w mięśniach. Można wykonać także próby skórne. Rozpoznanie jest łatwiejsze, jeśli objawy choroby obserwuje się w grupie osób, które spożyły wspólnie określony rodzaj posiłku.

Najważniejsza profilaktyka

Warto zadbać o profilaktykę, by uniknąć inwazji włośnia. Przede wszystkim należy pamiętać o wzmacnianiu odporności – skutecznie i systematycznie usuwać z organizmu toksyny oraz pasożyty, nie stwarzając im dobrych warunków do bytowania. Po za tym silny organizm jest wstanie bronić się sam przed intruzem na własnym terenie. Dlatego tak ważne jest zadbanie o odbudowę układu immunologicznego poprzez oczyszczanie organizmu i odbudowę flory bakteryjnej jelit. Przy nieracjonalnej, niewłaściwej diecie, stresie, używkach i notorycznie stosowanych antybiotykach narażamy się samoczynnie na zachwianie równowagi wewnętrznej organizmu, obniżenie odporności. W konsekwencji jesteśmy bardziej podatni na wszelkie drobnoustroje, ataki patogenów, grzybów, wirusów.

Bardzo ważne jest jedzenie mięsa z dobrych źródeł, przebadanego i sprawdzonego pod każdym kątem. Po stwierdzeniu włośnicy u zwierzęta mięso należy zlikwidować, nie jest ono zdatne do spożycia. Poza tym należy unikać spożywania mięsa, które jest niedogotowane lub niedowędzone.

Możliwe jest naturalne usuwanie pasożytów z organizmu za pomocą roślin o właściwościach przeciwpasożytniczych. Kluczową zaletą tej metody jest to, że nie wywołuje skutków ubocznych i jest bezpieczna. Ta metoda stosowana jest już od tysięcy lat. Dowiedz się jak możesz wyleczyć się z włośnicy bezinwazyjnie!

strzalka

Pasożyty leczenie naturalne

Piśmiennictwo:

Życie bez pasożytów, Małachow G.P.
Choroby zakaźne i pasożytnicze, Z. Dziubek

Dodaj komentarz