Gronkowiec złocisty

Chcesz wiedzieć jak skutecznie zniszczyć gronkowca złocistego?

Gronkowiec złocisty Gronkowiec jest jedną z najbardziej znanych nam bakterii. Bakterie zaś są mikroorganizmami, które występują dokładnie we wszystkich biotopach, spotkać je można wszędzie.

Faktem jest więc, że bakterie bytują na człowieku i w człowieku. Komórek bakterii jest w nas 10 razy więcej niż komórek naszego organizmu.

Na nasze szczęście nie wszystkie bakterie i nie zawsze są chorobotwórcze. Dotyczy to również gronkowca. Niektóre szczepy gronkowca są nam obojętne, niektóre stanowią część naturalnej flory bakteryjnej człowieka. Inaczej rzecz ma się z gronkowcem złocistym.

Sprawdź jak działa naturalna kuracja na gronkowca złocistego >>

Czy wiesz, że niektóre szczepy gronkowca złocistego są odporne na działanie antybiotyków?

Gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) jest najbardziej chorobotwórczym szczepem wśród gronkowców. Sprawia wrażenie, jakby został stworzony, by działać przeciwko człowiekowi.

Nawet do 50% populacji ludzkiej jest lub bywa nosicielami gronkowca złocistego. Bakteria ta najchętniej rozmnaża się w temperaturze około 37 st. C., czyli w ludzkim organizmie czuje się jak u siebie. Czas rozwoju zakażenia to około 2h.

Innymi słowy gronkowiec złocisty nie potrzebuje wiele czasu, by uczynić spustoszenie w naszym organizmie. Sama bakteria nie jest bardzo trwała, natomiast wytwarzana przez nią enterotoksyna jest odporna na wysokie temperatury, a więc nie zniszczy jej ani gotowanie, ani pieczenie zakażonych produktów.

Gronkowiec złocisty może bytować na naszej skórze, w gardle i w nosie. Również zwierzęta roznoszą tę bakterię. Enterotoksyna wytworzona przez gronkowca może dostać się do naszego układu pokarmowego za pośrednictwem zakażonych wędlin, sałatek, ciastek czy lodów. Nie każdy kontakt z gronkowcem oznacza automatyczne zakażenie. Jednak istnieją czynniki, które mogą zwiększyć ryzyko zakażenia, a są to między innymi niedostatki odporności spowodowane zarówno chorobami upośledzającymi działanie układu immunologicznego, jak i te sezonowe lub wygenerowane przez niewłaściwą dietę, niedobory witamin i minerałów, rany na skórze, stosowanie niektórych leków.

Gdy gronkowiec rozgaszcza się w ludzkim organizmie, może powodować:

  • różnorodne ropne zakażenia skóry i tkanek miękkich,
  • ropnie,
  • czyraki,
  • zastrzały,
  • owrzodzenia,
  • zakażenia w obrębie narządów i układów ludzkiego organizmu,
  • zatrucia pokarmowe i ogólnoustrojowe.

Skala problemu jest różna. Mogą to być małe, ropiejące rany, zapalenia płuc wyleczalne antybiotykiem, zatrucia pokarmowe z silnym bólem brzucha, wymiotami i biegunkami, a mogą to być zakażenia powikłane sepsą, prowadzące nawet do śmierci.

Gronkowiec złocisty leczenie naturalnymi metodami.

Aby zminimalizować ryzyko zakażenia gronkowcem należy przestrzegać zasad higieny, myć ręce, nie kupować surowych produktów, ciastek z kremem w miejscach, które nie trzymają higieny, nie jeść produktów, których opakowanie zostało uszkodzone, nie jeść lodów, które wyglądają, jakby były rozmrożone i zamrożone ponownie.

Jednak najważniejszą kwestią, kluczową w unikaniu zakażeń gronkowcem, jest odporność naszego organizmu. Natura dąży do równowagi – w każdym biotopie. Również organizm ludzki funkcjonuje bez zarzutu, gdy zachowana jest jego wewnętrzna równowaga, tak zwana homeostaza, a także, gdy zachowana jest równowaga między ludzkim organizmem, a bytującymi na nim i w nim mikroorganizmami.

Gwarancją równowagi jest higieniczny tryb życia, zbilansowana dieta, unikanie czynników, które w bezpośredni sposób zaburzają równowagę naszej flory jelitowej, takich jak nadmiar słodyczy, antybiotykoterapie.

Jaką przewagę nad lekami farmakologicznymi mają naturalne medykamenty?

Gdyby to wszystko było takie proste, nie byłoby żadnego problemu, nikt by nie chorował, nie trzeba by się leczyć. Jak zawsze jednak z pomocą przychodzi nam przyroda. I tylko naturalne substancje, pochodzenia roślinnego, są w stanie realnie nam pomóc. Jeśli chcemy odpowiedzieć na potrzeby organizmu, musimy spojrzeć na niego holistycznie, potraktować go jako całość, a nie zbiór układów i narządów. Przy takim wybiórczym traktowaniu organizmu, lecząc jedno, szkodzimy drugiemu, jak to powszechnie bywa przy użyciu chemicznych medykamentów, których ulotki obfitują w skutki uboczne i działania niepożądane.

W walce z gronkowcem nie jesteśmy sami. Natura daje nam broń odpowiednio skuteczną, a jednocześnie łagodną, byśmy mogli walczyć bezpiecznie.

Berberys zwyczajny

Berberys zwyczajny, krzew występujący na terenie Europy, zawiera substancje bioaktywne, które skutecznie walczą z bakteriami, zwłaszcza zaś z gronkowcem złocistym. Antybiotyczne działanie ma, występująca w korze i korzeniach, berberyna będąca alkaloidem izochinolinowym.

Berberys jednocześnie pobudza aktywność makrofagów, a co za tym idzie, podnosi odporność naszego organizmu. Jego lecznicze działanie znane było już w starożytnym Babilonie i Indiach.

Olej z goździka korzennego

Podobnie działa poczciwy goździk korzenny. Jest silnym antyoksydantem, który chroni organizm przed szkodliwymi, wolnymi rodnikami. Jednocześnie wykazuje działanie przeciwbakteryjne. Pobudza również nasz układ immunologiczny.

Tym, co w goździku działa pro-zdrowotnie, jest substancja zwana eugenolem. Został on opisany w Farmakopei Europejskiej, wydawanej przez Europejską Dyrekcję Jakości Leków.

 

Orzech czarny

 

Czarny orzech ma działanie antyseptyczne, oczyszcza krew i wpływa na kondycję i wygląd skóry. Jest niezwykle bogaty w substancje odżywcze. Zawiera więcej witaminy C niż porzeczka i cytryna, a jod organiczny wchodzący w jego skład działa bakteriobójczo i wspomaga gojenie tkanek. W Europie znany jest od 400 lat.

 

 

Orzech włoski

Orzech włoski jest fenomenem ze względu na to, że lecznicze właściwości ma każda jego część, od korzeni, poprzez korę, po łupiny i owoce. Podobnie jak jego czarny brat, jest bezlitosny dla gronkowca. Również zawiera jod organiczny, poza tym dużo witamin z grupy B, witaminę E, minerały: potas, fosfor, magnez. Jest nie tylko bakteriobójczy, ale także działa przeciwzapalnie, odżywczo i witalizująco.

Profesor Joe Vinson z wydziału chemii Uniwersytetu w Scranton twierdzi, że orzech włoski jest najbogatszy i najzdrowszy spośród wszystkich jadalnych orzechów.

 

Wyciąg z nasion grepfrutaBakteria ta nie lubi się również z grejpfrutem. Wyciąg z pestek tego cytrusa zwalcza 800 rodzajów wirusów i bakterii, poradzi sobie także z grzybami i pasożytami. Grejpfrut nie niszczy bakterii korzystnie wpływających na ludzką florę jelitową. Zawierają również flawonoidy, które wzmacniają odporność organizmu, poprawiają wchłanianie witamin i działają antyoksydacyjnie.

Bakteriobójcze działanie grejpfruta odkrył dr Jacob Harich, a zgłębił jego fenomen wraz z dr Stevenem Otwellem i dr Waynem Marshallem z Uniwersytetu na Florydzie, zajmującymi się mikrobiologią żywności.

 

Czosnek leczy pasożyty

Któż nie słyszał o antyseptycznych właściwościach czosnku? To naturalny antybiotyk. Chroni wątrobę i komórki organizmu przed działaniem toksyn. Skutecznie wspomaga układ odpornościowy. Jest doskonałym antyutleniaczem, chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Mimo iż stosowany był już w starożytnych Chinach, naukowcy do dziś chętnie się nim zajmują. Wciąż odkrywają go na nowo. Obecnie lecznicze działanie czosnku analizuje dr Derek Pratt z wydziału chemii kanadyjskiego Queen’s Uniwersity.

Wyobraź sobie, co by było, gdyby te wszystkie składniki zamknąć w jednej kapsułce.

Zobacz, jak natura walczy z gronkowcem złocistym.

Jak skutecznie wzmocnić odporność organizmu?

owoc noniAby wzmocnić antyseptyczny efekt i nie zniweczyć żmudnie zbudowanej siły układu immunologicznego, warto oczyszczać organizm z toksyn. Takie działanie wykazuje niezwykły owoc noni z Polinezji.

Pod koniec ubiegłego stulecia naukowcy z Uniwersity of Hawai udowodnili, że substancje aktywne zawarte w noni aktywizują makrofagi. W związku z tą właściwością owoc noni uwalnia organizm od szkodliwych substancji, które zakłócają prawidłowe jego funkcjonowanie, osłabiają działanie układu immunologicznego, pogarszają samopoczucie i wygląd skóry. Oczyszczony organizm łatwiej broni się przed patogenami. Nie straszny mu wtedy gronkowiec.

Owoc Noni – Sprawdź jego pełne działanie >>

nopalA jeśli chcemy oczyścić swoje ciało, rozpoczynając od układu trawiennego, wypłukać złogi kałowe, oczyścić wątrobę i nerki, zmniejszyć obrzęki świadczące o zanieczyszczeniu organizmu, według prof. dr Valerii Szedlak-Vadocz możemy sięgnąć po inną egzotyczną roślinę – nopal. Tak oczyszczony organizm łatwiej zbuduje naturalną florę bakteryjną, która, bytując w jelitach, podnosi odporność organizmu, nie pozwala na zdominowanie biotopu naszego ciała przez patogenne bakterie, w tym gronkowce. Nopal jest rośliną o bardzo szerokim spektrum działania.

Wysuszony Nopal – pełny opis właściwości >>

Probiotyki i prebiotykiNaturalną florę jelitową jelit odbudujemy, dostarczając do układu trawiennego odpowiednie ilości żywych kultur dobroczynnych bakterii. Równowaga w naszych jelitach buduje naszą odporność. Przez cały rok – nie tylko w okresach spadku formy.

Ale żywe kultury bakterii to nie tylko lepsza odporność. To także skuteczniejsze trawienie i oczyszczanie organizmu, to również pełniejsze korzystanie ze składników odżywczych, witamin, minerałów dostarczanych z pożywieniem. Wiemy już, że bakterie to nie tylko te złe drobnoustroje, które mają działanie chorobotwórcze. Najbardziej znaną bakterią probiotyczną jest pałeczka kwasu mlekowego. Ma ona zbawienny wpływ na nasz organizm.

Naturalne probiotyki >>

Nie możemy bać się drobnoustrojów, ale musimy dbać o to, by nie miały z nami lekko. Gronkowiec złocisty zagraża realnie naszemu zdrowiu, infekcje pogarszają nasze samopoczucie, zatrucia wyłączają nas z życia na długie, bolesne dni, a sama bakteria potrafi pogorszyć stan skóry, naznaczyć ją trudnymi do wyleczenia zmianami. Walczmy z gronkowcem naturalnie. Inwazyjne antybiotykoterapie nie mają sensu na dłuższą metę, gdyż jeszcze bardziej zaburzają równowagę ludzkiego organizmu i dają pole kolejnym patogenom, osłabiają odporność organizmu. A przecież nie o to chodzi.

Zatroszcz się o siebie, o swoje ciało, a tym samym o swoje samopoczucie. Odporność potrzebuje witaminy C w dużych ilościach, a najlepiej naturalnej, która wchłania się zdecydowanie lepiej niż syntetyczna. I jeszcze raz – niezłomny w tej dziedzinie czosnek, dla odmiany w postaci koncentratu oleju czosnkowego. Tym bardziej skuteczny, jeśli występuje w towarzystwie z zieloną pietruszką.

Gronkowiec złocisty to element natury. Najrozsądniej szukać sprzymierzeńców do walki z nim właśnie w jego świecie, w świecie natury, gdzie – podobno – istnieje lek na każdą dolegliwość, tylko trzeba umieć szukać.

strzalka

Pasożyty leczenie naturalne

Piśmiennictwo:

Z. Dziubek, Choroby zakaźne i pasożytnicze, Warszawa 2006.

T. Pojmańska, Pasożyty ssaków, Warszawa 1998.

J. Dąbrowski, Schorzenia pasożytnicze przewodu pokarmowego człowieka : pasożyty, leki, zioła , Lublin : „Polihymnia”, 1999.

Prof. dr nauk med. Valeria Sedlak –Vadoc NUTRITION & HEALTH ROCZNIK 9, NR III CALIVITA® INTERNATIONAL POLSKA CZERWIEC 2006

„Ziołolecznictwo poradnik dla lekarzy” pod redakcją doc. dra hab. Aleksandra Ożarowskiego Wyd. III Warszawa 1982 PZWL